péntek, február 24, 2017

Hamamelis / Varázsmogyoró

( Nagyon megszerettem, látatlanban. Képen ugyan láttam, de mégis az az igazi, ha élőben, felnőtt méretében találkozhatnék vele.)

Az alábbiakat angol nyelvű, főként brit oldalakról szedegettem össze, s elsősorban a Hamamelis x intermedia hibridekre érvényes:




Lassan fejlődő, tél végén virágzó cserje, kisebb fa. Virágainak illata fűszeres, enyhén citrusos, melyek a téli, csupasz ágakon nyílnak, 4-6 hétig. Virágszínben az egészen halványsárgától, a sötét bíbor színben előfordulnak változatok. ( Vázában, vágott virágként, akár egy hétig is díszíthetnek az ágai.)
Szalagszerű szirmok szélessége, hosszúsága szintén fajtánként változik, s van, hogy hullámosak.
A legtöbb fajta széles bokor formájú, de enyhe metszéssel kisebb helyen is tartható, melyet tavasszal, elvirágzás után szükséges elvégezni.
Némely fajta különleges őszi lombszínnel is dicsekedhet.( ' Vesna', Frederic' )
Napos, de szélvédett helyet kedveli, kevésbé a meszes talajokat. A legfontosabb, hogy nyáron a talaj körülötte nedves legyen, s ezért talaját mulcsozzuk,- de télen ne pangjon benne a víz. Kerüljük a zárt tereket, melyek nyáron túlforrósodnak.
Sekélyesen gyökeredzik, ezért törzséhez közel nem ajánlott növényeket ültetnünk.
Érdemes a kertben könnyen megközelíthető helyre ültetni, hogy közelről is szemügyre vehessük télen. A legjobb, ha az ablakunkból is ráláthatunk.
Számítsunk rá, oltványként kerül forgalomba, nem a legolcsóbb dísznövény. ( A vadalanyból előtörő hajtásokra figyeljünk, időben metsszük ki őket.)

'Lymelight', a leghalványabb sárga
'Pallida' kénsárga
'Foxy Lady' skarlátvörös
'Aurora' nagyobb virágú az  átlagosnál, messzebbre ható illattal
'Aphrodite' pirosas narancssárga
'Orange Peel' arany- narancssárga
'Magic Fire' rozsdavörös
s a klasszikusok: 'Diana'  meleg piros, s ' Jelena' rozsda narancs színnel. Ez utóbbi kettő első sorban látványával díszít, kevésbé illatos.

Pár kép az alábbi blogon is található
The Scott Arboretum Swarthmore College' blog