szerda, április 26, 2017

Kutyák, kert és a kertészkedő ember

Saját tapasztalatom szerint, mások példáját látva, (s újságcikkben olvasva ),sem lehetetlen szép kertet fenntartani benne kutyákkal, s esetleg macskákkal. Pont úgy, ahogy gyerekek sem akadályai a szép kertnek.
Türelmet igényel, s időt, hogy rendszeresen velük együtt a kertben tartózkodva, figyelve, jelezzük nekik, ha valamire nem figyeltek, "rendetlenkedtek". Ha pedig szükséges, a kerten változtassunk, hogy kompromisszumot kötve, mindannyian jól érezzük magunkat.




Igyekszem mindenről mesélni, amit velük a kertben megtapasztaltam.
A kertem dísz és pihenőkert, így erről írok. A veteményeskertnél sokkal kisebbek a lehetőségek, több okból is, érdemes ezért előlük elzárva tartani.

Egyik legnehezebb időszak a kutya kölyökkora, mikor rengeteg energiával rendelkezik, s társaság nélkül különösen, unatkozik. Ha ez az időszak egybeesik a kert telepítésének kezdetével, hááát, nem egyszerű a dolgunk, némi kárra mindenképpen fel kell készülnünk.
Ilyenkor a kiskutya mindent, kerti szerszámot, bokrot, ágat játéknak tekint. Miután felnőtt, általában ez a rombolási igény elmúlik, s marad a kisebb, helyi konfliktus, ha például egy vakond után kutat..
A locsolótömlőt, finom nyéllel rendelkező kis szerszámot, később is érdemes szemük elől eltenni, ha hosszabb időre felügyelet nélkül maradnának.



Ha füvesítünk, a területről hónapokra ki kell zárni a kutyákat. Ezért érdemes ősszel füvesíteni, ha szükséges, több részre felosztva, több lépésben, hogy maradjon számukra mozgástér. Ez az idő lerövidülhet, ha a drágább gyepszőnyeg telepítést választjuk, de erről nincs saját tapasztalatom.
Pázsit, amit finom levelű, érzékenyebb fűfélék alkotnak, nehezen fenntartható állatok mellett, szép gyep, strapabíró fűfélékből elérhető cél.
Bokrok, fák ültetésénél a szabadgyökerű ültetési módot javaslom, mert egyrészt ha kiszedne belőlük egyet, az anyagi kár jóval kisebb, másrészt ha ősszel ültetünk, a hűvös, hideg időkben már ő sem tölt kint annyi időt, mint nyáron.
A megvásárolt növények általában kicsinyek, s a kutya, ha lendülettel fut, nem veszi őket észre. Ezért érdemes mellé leszúrni botot, ágakat, s a gyökérzóna védelmére esetleg téglát tenni.
Kicsi körkerítés készen kapható, ami esztétikusabb megoldás. Később ezek a kellékek eltávolíthatóak.
Ugyanez a megoldás tavasszal, a frissen előbújó növények esetében, ( a képen árnyékliliomok helye látható).



Ha forgalmas utak mellett fut a kerítés, ahol sok mozgás, élet van, kb. 1 méter távolságot "kutyafuttatónak" kell/érdemes fenntartani. Így a kutyák úgy végzik a járőrözést, hogy a növényekben nem tesznek kárt.
Fiatal sövény telepítésénél csirkehálót húztam ki a kicsi sövény mellé, hogy ne vágjanak át rajtuk.Erre később már szintén nem lesz szükség.

A kutyák nemétől függően, ha nincsenek napi többszöri sétán, számítani kell vizeletkárokra:
Kankutyák az örökzöldekben, a szukák a gyepben égethetnek foltokat, melyeket a tömény vizelet okoz, száraz, csapadékmentes időben. Ez a kár rendszeres locsolással kivédhető, vagy csökkenthető.

A gyepen, amerre mindig, minden nap többször járnak, kis ösvényeket taposnak ki.
Ez nálam a lejtős területen okoz problémát: az esővíz a lekoptatott talajt elhordja, s komoly mélyedést alakít ki, ezzel küzdök most pár méteren.



Hosszú száraz időszakok után, vagy hosszú, fagyos tél után, az eső áztatta illatos föld nagy kísértés számukra, hogy túrják egy kicsit. Nálam a tacskó vérrel rendelkező kiskutya az aki után a földet még a mai napig néha egyengetni kell.

( A finnyásabbak most ne olvassanak!
 A legproblémásabb helyekre saját végtermékük kerül, átmeneti jelleggel. Ronda, de hasznos átmeneti megoldás.)