péntek, június 16, 2017

Rózsa: locsoljuk? mennyit? mikor?

Fiatal, egy éven belül ültetett rózsát szárazság idején rendszeresen öntözzük, konténerben vásárolt, nyáron ültetett rózsánál különösen figyelnünk kell, hogy ne száradjon ki a nagy hőség idején.

Egyébként elmondható, hogy szárazságtűrő növény, s inkább szép lombozatáért, dús virágzásáért érdemes száraz időben locsolni.

Kötött talajon veszélyes lehet a túl sok víz, gyökerei nem bírják a pangó vizet. Laza, jó vízáteresztő képességű talajokon a túllocsolás veszélye szerencsére nem áll fenn.

A többi évelő növényhez hasonlóan, érdemes ritkábban, de akkor nagyobb mennyiséget adva öntözni, egyszerre, tövenként akár 10 liter víz is adható. Több helyen tányért kialakítva, elárasztásos módszerrel öntöznek. Így gyökerei lefelé igyekeznek majd, nem maradnak a talajfelszín közelében...

Lehetőség szerint a rózsa levelét ne érje víz, mert a nedves levélzetet könnyen megtámadják a rózsa gombabetegségek. Ha ezt nem tudjuk elkerülni, akkor a legalkalmasabb időpont a locsolásra a reggeli, napközbeni locsolás,hogy a levélzetük mihamarabb megszáradjon.

Nálam löszös, vályogos talaj van, viszonylag jó vízáteresztő képességű, túlzott locsolás hatására azonban tömörödő. Hetente 1x vagy 2x öntözöm őket, attól függően, hány hete nem esett kiadós eső, s mekkora napközben a hőség.


Külön megemlítem az épületek közelébe ültetett rózsákat: ők úgynevezett esőárnyékban élnek, a ház miatt esőt sem annyit kapnak, mint a szabadban növő társaik, s a közelben levő fal miatt gyökérzetüktől a vízelvezetés is gyorsabb. Kiszáradni ők sem száradnak ki könnyen, hiszen fő gyökerük nagyon mélyre lenyúlik, viszont legyengülve őket is könnyebben megtámadják a betegségek. Így őket tavasztól őszig rendszeresen, bőségesen öntözzük.

Víztakarékos megoldás lehet a talaj mulcsolása. Legfrissebb olvasmányaim alapján a következőképpen: nedves talajra, ideális esetben tavasz végén. Ezt a mulcsréteget minden évben újra kell cserélni, szintén a gombás fertőzések elkerülésére.
Van, ahol csak komposzttal mulcsolnak, amit minden évben tavasszal felújítanak, új réteget tesznek le.

Ahogyan a trágyázást, a locsolást sem ajánlják augusztus hónap közepétől. Ezek serkentik a fiatal vesszők növekedését, s mivel ezek tél előtt már nem érnének be, így fagyérzékenyebb lenne a rózsánk.

Ha nincs módunkban locsolni, felszíni rendszeres kapálással megőrizhető a talaj nedvessége. Ez esetben a rózsa gyökereire figyeljünk, azok ne sérüljenek.

Magyarul:
Tuja.hu; Öntözés
Angolul:
The Basics Of Growing Roses